GET:
Array
(
    [page] => operatii-estetice
    [subpage] => boala-dupuytren
)
Ce nada mica sunt! ♥

Boala dupuytren

Preturi

Vezi preturile

De la 600 euro.

Preturile afisate sunt preturi aproximative si se stabilesc dupa consultatia initiala, atunci cand se face evaluarea pacientului. Preturile pot varia in functie de durata interventiei, dimensiunile leziunii sau suprafata tratata. Mai multe informatii despre preturi.

Maladia Dupuytren este o afectiune care se caracterizeaza prin depunerea de tesut fibros la nivelul palmei, cu formare de noduli si bride retractile, asemanatoare unor cordoane fibroase, inextensibile. Acestea sunt situate sub pielea palmara si determina o retractile in flexie a degetelor spre palma.

Afectiunea apare mai frecvent la barbati, are etiologie necunoscuta si afecteaza de obicei ambele palme, cu posibilitatea de recidiva.

Primele semne ale aparitiei bolii sunt nodulii care apar in palma, care vor elolua in timp pana la aparitia bridelor retractile. Degetele cele mai frecvent afectate sunt inelarul si degetul mic, a cator miscare este limitata. Astfel, anumite activitati zilnice pot fi perturbate: apucarea obiectelor sau sprijinul cu ajutorul palmei vor fi dificile.

Cauzele nu sunt cunoscute pe deplin, insa au fost descoperiti anumiti factori favorizanti: consumul de alcool, fumatul, diabetul sau medicamentele antiepileptice sunt considerate a influenta aparitia acestor fibroze palmare.

In evolutia bolii se disting urmatoarele etape:

  • nodulii, care pot fi doar simtiti la palpare initial, apoi pot fi observati cu ochiul liber, sunt sensibili la palpare
  • depresiunile care apar in palma datorita afectarii tesutului dintre piele si elementele tendinoase
  • cordoanele fibroase, care apar pe masura ce boala evolueaza cu retractia degetelor spre podul palmei si fixarea acestora cu imposibilitatea miscarii lor

Tratamentul bolii

In fazele de inceput, este recomandata fizioterapia pentru a imbunatati functionalitatea mainii. Aceast tip de terapie nu va rezolva problema, cura benzilor cicatriceale fiins strict chirurgicala.

Singura cale de a relaxa degetele si palma, astfel incat sa fie eliberate de bridele cicatriceale este sectionarea acestora prin nterventie chirurgicala. Astfel, se practica incizii de-alungul fibrozei respective, care incep de la nivelul palmei si se continua pana pe degetele afectate, plasate de obicei in zig-zag pentru a conserva suprafata tegumentara, astfel incat, la sfarsitul interventiei zona operata sa poata fi acoperita in intregime cu piele. In cazul in care bridele cicatriceale sunt atat de aderente la piele incat o parte din pielea palmei este compromisa, atunci se va apela la grefe de piele.

Dupa sectionarea bridelor si mobilizarea tendoanelor in tecile lor de flexie, plaga rezultata se sutureaza, iar mana si degetele se imobilizeaza pe atela gipsata.

Dupa cateva zile, degetele isi vor relua incet miscarile, la inceput pasiv, ajutate de cealalta mana, apoi activ, astfel incat functionalitatea mainii si a degetelor sa fie reluata treptat.

Recidiva in cazul pacientilor afectati de boala Dupuytren este destul de mare, existand riscul de a avea aceeasi afectiune si la mana contolaterala.