GET:
Array
(
  [page] => operatii-estetice
  [subpage] => reconstructia-sanului
)
Ce nada mica sunt! ♥

Reconstructia sanului

Preturi

Vezi preturile

De la 2500 euro, in functie de metoda de reconstructie recomandata.

Preturile afisate sunt preturi aproximative si se stabilesc dupa consultatia initiala, atunci cand se face evaluarea pacientului. Preturile pot varia in functie de durata interventiei, dimensiunile leziunii sau suprafata tratata. Mai multe informatii despre preturi.

„Sunt sanatoasa si fericita. Reconstructia sanului mi-a dat voie sa simt ca trupul meu este înca atractiv. Iar destinul a vrut sa-mi acorde o a doua sansa!“
„Uitati-va la mine! Nimeni n-ar putea sti ca am avut cancer de san!“

Dincolo de gravitatea pe care o reprezinta ca boala, cancerul de san altereaza integritatea corporala a femeii, prin afectarea unui organ, simbol al feminitatii. Golul pe care lipsa sanului îl lasa în sufletul, mintea si viata acelei femei, nu poate fi înlocuit. Din contra, el poate provoaca prabusiri interioare, izolari în fata oamenilor apropiati si chiar autoizolari. Disparitia sanului poate declansa probleme psihologice:

 • dezinteresul total pentru imaginea propriei persoane
 • disparitia sentimentului de integritate si atractivitate
 • depresii sau alte deteriorari psihice.

Toate aceste „efecte secundare“ ale mastectomiei pot fi înlaturate prin operatia de reconstructie a sanului — o interventie chirurgicala despre care fiecare pacienta afectata de cancer de san, ar trebui sa stie ca se poate realiza.

Lipsa de informare a pacientelor si nerecomandarea acestei operatii de catre medic înca de la diagnosticarea bolii, fac ca aceasta operatie sa ramana în foarte multe cazuri necunoscuta.

Mai mult, în Romania, costurile acestei interventii sunt destul de mari, nefiind acoperite prin asigurarile de sanatate si în acelasi timp neputand fi suportate de catre multe dintre paciente.

Ce înseamna reconstructia sanului?

Prin aceasta operatie se poate realiza un san nou, în locul celui pierdut prin mastectomie sau se pot corecta defectele aparute în urma sectorectomiei. Reconstructia sanului reface volumul, forma si pozitia sanului, dar si a consistentei lui. Daca sanul sanatos este de dimensiuni mici, se încearca crearea noului san comparativ cu acesta. Exista cazuri în care sanul ramas este ptozat sau mult mai mare. In astfel de situatii se pot realiza operatii care vor egaliza cei doi sani. De asemenea, se poate reface si areola mamara si mamelonul.

Ce se urmareste prin reconstructia sanului?

Scopurile reconstructiei de san sunt:

 • de a creea forma si volumul unui viitor san, astfel încat sa se obtina o imagine similara cu celalalt, atunci cand femeia poarta sutien si chiar fara acesta
 • de a elimina necesitatea si inconvenientele purtarii unei proteze externe
 • se pot reconstrui si mamelonul, dar si areola mamara, iar pentru un aspect cat mai aproape de normal se pot realiza si operatii pe sanul celalalt (care, de obicei este mai mare, mai cazut, sau, din contra, foarte mic, iar pacienta doreste ca viitorii sani sa aiba o marime mai mare)

Asadar, beneficiile aduse de aceasta operatie sunt nu numai de ordin estetic, dar si psihologic. Nu veti mai fi nevoite sa aveti grija de proteza externa, iar oglinda va avea pentru voi o alta exprimare!

Am discutat despre beneficii. Exista si dezavantaje ale reconstructiei de san?

Suportarea unei operatii (sau mai multor operatii) în plus, disconfortul postoperator sau cicatricile nou aparute si care reprezinta compromisul pe care toate pacientele trebuie sa îl accepte, pot fi considerate dezavantaje ale reconstructiei de san.

Reconstructia sanului nu poate restaura sensibilitatea normala a sanului. Cu timpul, aceasta se va modifica, dar nu va fi niciodata la fel cu cea a sanului pierdut. Trebuie sa retineti ca de la o reconstructie de san nu veti putea cere perfectiunea. Nu se poate obtine un san identic cu cel pierdut, si nici cu cel natural, cu toate eforturile unor operatii seriate. Vor exista diferente de contur, de forma, de consistenta, care vor fi percepute atunci cand sunteti dezbracate, dar care sunt suficient de neimportante în comparatie cu sanul castigat.

Cand se poate efectua reconstructia sanului?

Reconstructia sanului este efectuata de o echipa de chirurgie plastica reconstructiva numai la recomandarea medicului oncolog. In functie de stadiul în care este depistat cancerul de san si de tipul de mastectomie recomandat, aceasta operatie prin care se reconstruieste sanul se poate efectua:

 • fie imediat dupa operatia de mastectomie, în timpul aceleiasi interventii chirurgicale. Dupa ce chirurgul oncolog îndeparteaza tesutul mamar, echipa de chirurgie plastica plaseaza un implant mamar în locul tesutului îndepartat, pentru a forma conturul viitorului san. Reconstructia imediata se poate face nu numai cu ajutorul protezelor, dar si al tesuturilor proprii organismului, aduse din vecinatate, în zona mastectomizata.
 • fie dupa un timp de la operatia de mastectomie (1 an de la terminarea radioterapiei si a chimioterapiei).

Reconstructia sanului imediat dupa mastectomie are implicatii importante, în primul rand de ordin psihologic: pacienta se va trezi cu ambii sani întregi, fara sa treaca prin consecintele fizice si psihice ale unei mastectomii. Calitatea vietii pacientei va fi, din start, net superioara!

De asemenea, reconstructia imediata aduce si beneficii din punct de vedere economic: scad costurile prin reducerea timpilor operatori, iar pacienta îsi poate relua activitatea cu mult mai repede.

Insa, pentru a se realiza o reconstructie imediata trebuie ca pacienta sa fie diagnosticata într-un stadiu suficient de precoce, iar tratamentele aplicate pre si postoperator sa fie compatibile cu aceasta operatie (pacienta nu trebuie sa faca radioterapie).

Reconstructia sanului se poate face si mai tarziu. In ambele situaþii, este necesara o stare de sanatate buna si o stabilitate oncologica, confirmate de catre medicul oncolog. In afara de acestea, operatia de reconstructie a sanului mai presupune o conditie necesara: o pacienta hotarata.