GET:
Array
(
    [page] => operatii-estetice
    [subpage] => riscuri-ale-reconstructiei-de-san
)
Ce nada mica sunt! ♥

Riscuri ale reconstructiei de san

Orice interventie chirurgicala, oricat de mica ar fi, presupune riscuri.

Si în cazul reconstructiei de san pot exista complicatii, în functie de metoda recomandata: sangerari, infectii, întarzieri în cicatrizarea plagilor sau cicatrizari defectuoase si inestetice. Unele dintre aceste complicatii pot aparea si pe fondul unor afectiuni preexistente sau a unui stil de viata defectuos.

De exemplu, la fumatoare exista sanse mari ca tesuturile folosite la reconstructie sa sufere atat de mult încat sa se produca întarzieri în vindecare. Fumatul provoaca micsorarea calibrului vaselor de sange care iriga lamboul, ceea ce ar însemna o oxigenare insuficienta a acestora. De aceea, aceste paciente trebuie sa renunte la fumat cu cateva saptamani înainte de operatie.

Sau, tot ca exemplu, poate fi descrisa asa numita contractura capsulara care survine în situatiile în care se folosesc proteze. În lipsa masajului recomandat sau în prezenta unei infectii, capsula — acea cicatrice care se formeaza în jurul implantului — creste în grosime si strange proteza si tesuturile din jur, întarind sanul, care poate deveni dureros.

Toate aceste complicatii se pot rezolva prin tratamente medicale sau prin interventii chirurgicale, dar întarzie vindecarea si pot determina deformari ale sanului sau cicatrici inestetice.

Ceea ce este important sa stiti este ca reconstructia sanului:

  • nu influenteaza evolutia cancerului de san,
  • nu creste riscul recidivelor locale sau la distanta
  • nu compromite tratamentul oncologic
  • creste calitatea vietii!

Dupa operatie — o noua imagine

Reconstructia sanului este o operatie laborioasa, care dureaza cateva ore. Este normal ca dupa operatie sa va simtiti obosita. Aceasta interventie chirurgicala necesita amplasarea unor tuburi de dren, care se vor îndeparta dupa cateva zile, dar care determina un oarecare disconfort. Este important sa respectati indicatiile medicale, iar dupa o saptamana va veti simti, cu siguranta, un alt om.

Dupa suprimarea firelor (la 10–14 zile dupa operatie) va veti putea relua activitatea, cu moderatie în efectuarea anumitor miscari, în functie de tipul operatiei.

Referitor la obiceiurile zilnice, trebuie sa stiti ca în primele saptamani nu este recomandata baia în cada, ci numai dusurile cu apa potrivit de calda, cu sapunuri neutre si fara a exercita presiuni mari la nivelul zonei operate. Puteti folosi creme dermatologice, care sa hidrateze pielea, aplicandu-le cu delicatete.

Brasierele sau sutienul fara balene sunt uneori recomandate. Alteori, de preferat este ca sanul sa nu fie sustinut, ci sa-si creeze o ptoza (cadere) cat mai naturala.

Retineti!

  • Mergeti la un consult medical periodic si examinati-va singure lunar sanul! Nu uitati ca, daca ati avut cancer la unul din sani, aveti un anumit risc de a face si la celalalt. De aceea el trebuie evaluat periodic.
  • Sanul reconstruit, dar si planurile lui profunde pot fi examinate medical periodic! Chiar daca în regiunea operata nu mai exista tesut glandular mamar, se pot efectua ecografii sau rezonante magnetice nucleare, atat pentru controlul si evaluarea periodica a stabilitatii oncologice, cat si pentru examinarea periodica a protezei si a tesuturilor din jur.